Podstawowe informacje
Informacje o zapisach | |
---|---|
Rozpoczęcie zapisów: | 23.02.2024 |
Zamknięcie zapisów: | 18.03.2024 |
Min. liczba uczestników: | 25 |
Limit miejsc: | 50 |
Zapisy na ten kurs
zostały zakończone.
Terminy i miejsca zajęć
Lp. | Data | Godzina |
---|---|---|
1. | czwartek 4.04.2024 | 16:00 - 17:30 |
2. | czwartek 11.04.2024 | 16:00 - 17:30 |
3. | czwartek 18.04.2024 | 16:00 - 17:30 |
4. | czwartek 25.04.2024 | 16:00 - 17:30 |
5. | czwartek 9.05.2024 | 16:00 - 17:30 |
6. | czwartek 16.05.2024 | 16:00 - 17:30 |
7. | czwartek 23.05.2024 | 16:00 - 18:15 |
Informacje dotyczące programu kursu
Kurs odbywać się będzie w formie zdalnej.
Cele kursu
Zapoznanie z podstawami przekazywania informacji genetycznej oraz ich
powiązań z dietetyką. Zdobycie wiedzy na temat idei diety spersonalizowanej.
Analiza możliwości identyfikacji genów odpowiedzialnych za choroby dietozależne
Wyjaśnienie molekularnych mechanizmów oddziaływania między genami a składnikami diety.
Zaznajomienie z wpływem sposobu odżywiania na genom człowieka.
Wyjaśnienie roli składników odżywczych i ich znaczenia w powstawaniu chorób metabolicznych.
Przedstawienie wpływu czynników środowiskowych na podatność na choroby dietozależne.
Zapoznanie z testami nutrigenetycznymi stosowanymi w diagnostyce medycznej.
Tematyka kursu
Czy w zapisie DNA znajduje się odpowiedź co jeść, aby być zdrowym? Jakimi metodami genetycznymi można zbadać podatność na zaburzenia metaboliczne? Jak w oparciu o wyniki testów genetycznych opracowywać szczegółowe zalecenia dotyczące profilaktyki żywieniowej? Czy badania genetyczne mogą wskazać źródło chorób dietozależnych? Jaka dieta jest dla nas najlepsza?
Efekty uczenia się
Po zakończonym kursie uczestnik:
- zna i rozumie strukturalną i funkcjonalną organizację DNA w jądrze komórkowym oraz potrafi opisać przyczyny powstawania i rodzaje uszkodzeń DNA
- zna terminologię stosowaną w badaniach nutrigenetycznych i nutrigenomicznych
- opisuje znaczenie składników odżywczych i zagrożenia związane z ich działaniem na poziomie molekularnym
- posiada wiedzę na możliwości diagnostyki genetycznej chorób dieto-zależnych.
- potrafi wskazać możliwości i ograniczenia nutrigenetyki
- rozumie zależności pomiędzy ekspresją genów a dietą
- potrafi krytycznie podejść do informacji dotyczących testów nutrigenetycznych
Metody pracy
Wykład
Informacje o egzaminie
egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (9h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.
Cena egzaminu: 100,00 zł
Egzamin pisemny.