Nagłówek Uniwersytetu Otwartego UAM

Kursy stacjonarne

Bałkańska kuchnia w historii i przepisach

Prowadzący: mgr Michał Kucharski


Liczba godzin: 30


Cena kursu: 300,00 zł


Forma zajęć: wykłady


Język: polski


Udostępnij

Podstawowe informacje

Informacje o zapisach
Rozpoczęcie zapisów: 24.02.2023
Zamknięcie zapisów: 12.03.2023
Min. liczba uczestników: 25
Limit miejsc: 50

Zapisy na ten kurs zostały odwołane.
Kurs nie został uruchomiony.

Terminy i miejsca zajęć

Lp. Data Godzina
1. poniedziałek 27.03.2023 18:00 - 21:00
2. poniedziałek 3.04.2023 18:00 - 21:00
3. poniedziałek 17.04.2023 18:00 - 21:00
4. poniedziałek 24.04.2023 18:00 - 21:00
5. poniedziałek 8.05.2023 18:00 - 21:00
6. poniedziałek 15.05.2023 18:00 - 21:00
7. poniedziałek 22.05.2023 18:00 - 21:00
8. poniedziałek 29.05.2023 18:00 - 19:30

Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
ul. Fredry 10; 61-701 Poznań

Informacje dotyczące programu kursu

Informacja dotycząca oznaczeń poziomu kursów językowych znajduje się w zakładce FAQ.

Kurs odbywać się będzie w formie stacjonarnej.

 

Cele kursu

Przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej zarówno przepisów kulinarnych, jak i historii potraw na terenie Bałkanów, nauka podstawowego słownictwa związanego z jedzeniem.

Tematyka kursu

Kultura Bałkanów Zachodnich i kulinaria

1. Jak to się zaczęło? Ilirowie i przybycie Słowian, a współczesna polityka. Co zostało z antyku (zabytki, spory polityczne)?

2. Wschodnie i zachodnie chrześcijaństwo, a sztuka i jedzenie

3. Turecka nawałnica i dominacja.

4. Bośnia i Hercegowina - między turecką kawą a franciszkańskimi ziołami

5. XIX stulecie – rewolucje i początek turystyki na Bałkanach

6. Niespokojne XX stulecie – wprowadzenie

7. Co zostało z kulturowej mieszanki?

8. Bez kiszonej kapusty nie ma życia - Mitteleuropa i pozostałości Habsburskiej

9. Burek a pita

10. Bałkańskie alkohole (wino, rakija), a kultura

11. Współczesna kultura picia kawy na Bałkanach

12. Kasza, warzywa i owoce – czyli z czego złożyć najważniejsze dania

13. Ryby i mięso - nigdzie nie ma takiego rusztu

14. Ciasta i ciasteczka, czyli dosłowne niebo w gębie

Efekty uczenia się

Znajomość historii potraw na Bałkanach, umiejętność wskazania na pochodzenie poszczególnych dań, warzyw, owoców, sposobów przyrządzania, znajomość przepisów na najważniejsze potrawy, znajomość podstawowego słownictwa.

Metody pracy

Prezentacja, dyskusja


Informacje o egzaminie

Informacja:
egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (18h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.

Cena egzaminu: 100,00 zł

Test jednokrotnego wyboru.