Podstawowe informacje
Informacje o zapisach | |
---|---|
Rozpoczęcie zapisów: | 24.02.2023 |
Zamknięcie zapisów: | 12.03.2023 |
Min. liczba uczestników: | 25 |
Limit miejsc: | 50 |
Zapisy na ten kurs zostały odwołane.
Kurs nie został uruchomiony.
Terminy i miejsca zajęć
Lp. | Data | Godzina |
---|---|---|
1. | poniedziałek 27.03.2023 | 18:00 - 21:00 |
2. | poniedziałek 3.04.2023 | 18:00 - 21:00 |
3. | poniedziałek 17.04.2023 | 18:00 - 21:00 |
4. | poniedziałek 24.04.2023 | 18:00 - 21:00 |
5. | poniedziałek 8.05.2023 | 18:00 - 21:00 |
6. | poniedziałek 15.05.2023 | 18:00 - 21:00 |
7. | poniedziałek 22.05.2023 | 18:00 - 21:00 |
8. | poniedziałek 29.05.2023 | 18:00 - 19:30 |
Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej
ul. Fredry 10; 61-701 Poznań
Informacje dotyczące programu kursu
Informacja dotycząca oznaczeń poziomu kursów językowych znajduje się w zakładce FAQ.
Kurs odbywać się będzie w formie stacjonarnej.
Cele kursu
Przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej dotyczącej zarówno przepisów kulinarnych, jak i historii potraw na terenie Bałkanów, nauka podstawowego słownictwa związanego z jedzeniem.
Tematyka kursu
Kultura Bałkanów Zachodnich i kulinaria
1. Jak to się zaczęło? Ilirowie i przybycie Słowian, a współczesna polityka. Co zostało z antyku (zabytki, spory polityczne)?
2. Wschodnie i zachodnie chrześcijaństwo, a sztuka i jedzenie
3. Turecka nawałnica i dominacja.
4. Bośnia i Hercegowina - między turecką kawą a franciszkańskimi ziołami
5. XIX stulecie – rewolucje i początek turystyki na Bałkanach
6. Niespokojne XX stulecie – wprowadzenie
7. Co zostało z kulturowej mieszanki?
8. Bez kiszonej kapusty nie ma życia - Mitteleuropa i pozostałości Habsburskiej
9. Burek a pita
10. Bałkańskie alkohole (wino, rakija), a kultura
11. Współczesna kultura picia kawy na Bałkanach
12. Kasza, warzywa i owoce – czyli z czego złożyć najważniejsze dania
13. Ryby i mięso - nigdzie nie ma takiego rusztu
14. Ciasta i ciasteczka, czyli dosłowne niebo w gębie
Efekty uczenia się
Znajomość historii potraw na Bałkanach, umiejętność wskazania na pochodzenie poszczególnych dań, warzyw, owoców, sposobów przyrządzania, znajomość przepisów na najważniejsze potrawy, znajomość podstawowego słownictwa.
Metody pracy
Prezentacja, dyskusja
Informacje o egzaminie
egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (18h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.
Cena egzaminu: 100,00 zł
Test jednokrotnego wyboru.