Podstawowe informacje
Informacje o zapisach | |
---|---|
Rozpoczęcie zapisów: | 30.11.2020 |
Zamknięcie zapisów: | 31.12.2020 |
Min. liczba uczestników: | 18 |
Limit miejsc: | 22 |
Zapisy na ten kurs zostały odwołane.
Kurs nie został uruchomiony.
Terminy i miejsca zajęć
Lp. | Data | Godzina |
---|---|---|
1. | czwartek 28.01.2021 | 17:30 - 19:00 |
2. | czwartek 4.02.2021 | 17:30 - 19:00 |
3. | czwartek 11.02.2021 | 17:30 - 19:00 |
4. | czwartek 18.02.2021 | 17:30 - 19:00 |
5. | czwartek 25.02.2021 | 17:30 - 19:00 |
6. | czwartek 4.03.2021 | 17:30 - 19:00 |
7. | czwartek 11.03.2021 | 17:30 - 19:00 |
8. | czwartek 18.03.2021 | 17:30 - 19:00 |
9. | czwartek 25.03.2021 | 17:30 - 19:00 |
10. | czwartek 1.04.2021 | 17:30 - 19:00 |
11. | czwartek 8.04.2021 | 17:30 - 19:00 |
12. | czwartek 15.04.2021 | 17:30 - 19:00 |
13. | czwartek 22.04.2021 | 17:30 - 19:00 |
14. | czwartek 29.04.2021 | 17:30 - 19:00 |
15. | czwartek 6.05.2021 | 17:30 - 19:00 |
Zajęcia prowadzone zdalnie.
Tryb zdalny z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.
Informacje dotyczące programu kursu
Kurs odbywać się będzie w formie zdalnej.
Cele kursu
- poznanie podstawowych związków organicznych znajdujących się w produktach spożywczych
- zapoznanie z właściwościami poszczególnych grup związków chemicznych takich jak: tłuszcze, węglowodany, białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy, barwniki, znajdujących się w pokarmach zarówno chemicznymi, ich rolą dla organizmu człowieka jak i działaniem prozdrowotnym
- zaznajomienie się z informacjami na temat dodatków do żywności
- nowe trendy w środkach spożywczych
Tematyka kursu
- chemia organiczna w ujęciu składników (związków chemicznych) produktów spożywczych
- jakie składniki są obecne w jaki produktach spożywczych,
- sposób przedstawienia ich budowy za pomocą wzorów chemicznych, co ma ułatwić zrozumienie ich właściwości i pełnionych funkcji
- dokładne omówienie poszczególnych grup związków organicznych: tłuszcze, węglowodany, białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy, barwniki, znajdujących się w pokarmach.
Przykładowe tematy warsztatów:
Czy takie ten tłuszcz straszny jak go malują?
Witaminy – małe cząsteczki o wielkiej mocy.
Glutaminian sodu – kontrowersyjny smak Azji.
(Nie)zdrowa słodkość – nowoczesne środki słodzące.
Barwniki naturalne w żywności, czyli czy każde „E” jest szkodliwe?
Efekty kształcenia
- słuchacz umie rozpoznać, które ze składników żywności należą do poszczególnych grup związków organicznych i są to: węglowodany, tłuszcze, białka, mikroelementy, makroelementy, barwniki czy dodatki do żywności
- słuchacz rozumie zależność pomiędzy budową cząsteczek danych związków, a wynikającymi z tego faktu właściwościami fizycznymi takimi jak stan skupienia, barwa, rozpuszczalność,
- słuchacz umie wywnioskować w jakich produktach spożywczych, którego rodzaju związków chemicznych jest najwięcej
- słuchacz powinien zgromadzić wiedzę o odpowiednio zbilansowanej diecie
Metody pracy
spotkania (w formie zdalnej) trwają 1,5 godziny (2x45 minut) rozpoczynają się prezentacją teoretyczną omawianego w danym terminie tematu, a następnie obywa się część warsztatowa, czyli ćwiczenia, pokazy eksperymentów, zadania typu testowego do rozwiązywania przez Słuchaczy, dyskusja prowadzona przez prowadzącego, pytania na zakończenie do danego tematu i podsumowanie warsztatu.
W związku z planem pracy zdalnej prowadzący będzie regularnie udostępniał materiały do danego tematu warsztatu przesyłając je odpowiednio wcześniej słuchaczom na wskazane adresy mailowe
Informacje o egzaminie
egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (18h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.
Cena egzaminu: 100,00 zł
praca testowa (dla chętnych) na koniec bloku zajęciowego w wyznaczonym terminie (nie później jak do 30 dni po ukończeniu kursu).