Biologia i nauki ścisłe

Geny na diecie - Nutrigenetyka

Prowadzący: prof. UAM dr hab. Ewa Chudzińska


Cena kursu: 240 zł
Liczba godzin: 16
Forma: kurs zdalny
Rodzaj zajęć: wykłady
Język: polski

Informacje podstawowe

Zapisy na ten kurs rozpoczną się w dniu:
poniedziałek, 15.09.2025

Opis kursu

Cele kursu

 

1.      Zapoznanie z podstawami przekazywania informacji genetycznej oraz ich powiązań z dietetyką. Zdobycie wiedzy na temat idei diety spersonalizowanej. 

2.      Analiza możliwości identyfikacji genów odpowiedzialnych za choroby  dietozależne.

3.      Wyjaśnienie molekularnych mechanizmów oddziaływania między genami a składnikami diety.

4.      Zaznajomienie z wpływem sposobu odżywiania na genom człowieka.

5.      Wyjaśnienie roli składników odżywczych i ich znaczenia w powstawaniu chorób metabolicznych.

6.      Przedstawienie wpływu czynników środowiskowych na podatność na choroby dietozależne.

7.      Zapoznanie z testami nutrigenetycznymi stosowanymi w diagnostyce medycznej.


Tematyka kursu

 

W trakcie wykładów omówione zostaną szczegółowo odpowiedzi na następujące pytania: 

Czy w zapisie DNA znajduje się odpowiedź co jeść, aby być zdrowym? Jakimi metodami genetycznymi można zbadać podatność na zaburzenia metaboliczne? Jak w oparciu o wyniki testów genetycznych opracowywać szczegółowe zalecenia dotyczące profilaktyki żywieniowej? Czy badania genetyczne mogą wskazać źródło chorób dietozależnych? Jaka dieta jest dla nas najlepsza? Czy wszystko zależy od naszych genów i nie ma sensu katować się dietą?



Efekty uczenia się

 

Po zakończonym kursie uczestnik:

- stosuje terminologię używaną w badaniach nutrigenetycznych i nutrigenomicznych

- zna strukturalną i funkcjonalną organizację DNA w komórkach

- rozumie zależności pomiędzy ekspresją genów a dietą

- potrafi opisać przyczyny i skutki mutacji i ich wpływ na funkcjonowanie organizmu

- rozumie znaczenie składników odżywczych i zagrożenia związane z ich działaniem na

  poziomie molekularnym

- posiada wiedzę na temat możliwości diagnostyki genetycznej chorób dieto-zależnych.

- jest w stanie krytycznie podejść do informacji dotyczących testów nutrigenetycznych

- potrafi wskazać możliwości i ograniczenia nutrigenetyki



Metody pracy


Wykład

Bibliografia:

Mahdavi S, Palatini P, El-Sohemy A. CYP1A2 Genetic Variation, Coffee Intake, and Kidney Dysfunction. JAMA Netw Open. 2023 Jan 3;6(1):e2247868. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.47868. PMID: 36701157; PMCID: PMC9880799.

Zhou A, Hyppönen E. Long-term coffee consumption, caffeine metabolism genetics, and risk of cardiovascular disease: a prospective analysis of up to 347,077 individuals and 8368 cases. Am J Clin Nutr. 2019 Mar 1;109(3):509-516. doi: 10.1093/ajcn/nqy297. PMID: 30838377.

Ukończenie kursu

Każda osoba, która ukończy kurs i będzie obecna na minimum 60% zajęć, otrzyma Certyfikat poświadczający ukończenie kursu.


Na tym kursie istnieje również możliwość przystąpienia do nieobowiązkowego egzaminu końcowego. Mogą do niego podejść osoby, które ukończyły kurs, uczestnicząc w minimum 60% zajęć oraz dokonały terminowej opłaty za egzamin. Osoba, która zda egzamin, otrzyma – oprócz Certyfikatu – także Świadectwo Ukończenia Kursu.

Opłata za egzamin końcowy: 100 zł

Egzamin pisemny.

Terminy zajęć

Lp. Data Godzina
1. środa, 29.10.2025 16:00 - 17:30
2. środa, 05.11.2025 16:00 - 17:30
3. środa, 12.11.2025 16:00 - 17:30
4. środa, 19.11.2025 16:00 - 17:30
5. środa, 26.11.2025 16:00 - 17:30
6. środa, 03.12.2025 16:00 - 17:30
7. środa, 10.12.2025 16:00 - 17:30
8. środa, 17.12.2025 16:00 - 17:30

Wydział Biologii
ul. Uniwersytetu Poznańskiego 6; 61-614 Poznań

Ten serwis używa plików „cookies” zgodnie z polityką prywatności. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.