Podstawowe informacje
Informacje o zapisach | |
---|---|
Rozpoczęcie zapisów: | 15.09.2023 |
Zamknięcie zapisów: | 3.10.2023 |
Min. liczba uczestników: | 18 |
Limit miejsc: | 23 |
musisz być zalogowany aby móc dokonać zapisu na kurs.
Terminy i miejsca zajęć
Lp. | Data | Godzina |
---|---|---|
1. | czwartek 9.11.2023 | 17:00 - 19:15 |
2. | czwartek 16.11.2023 | 17:00 - 19:15 |
3. | czwartek 23.11.2023 | 17:00 - 19:15 |
4. | czwartek 30.11.2023 | 17:00 - 19:15 |
5. | czwartek 7.12.2023 | 17:00 - 19:15 |
6. | czwartek 14.12.2023 | 17:00 - 19:15 |
7. | czwartek 21.12.2023 | 17:00 - 19:15 |
8. | czwartek 11.01.2024 | 17:00 - 19:15 |
9. | czwartek 18.01.2024 | 17:00 - 19:15 |
10. | czwartek 25.01.2024 | 17:00 - 19:15 |
Wydział Biologii
ul. Uniwersytetu Poznańskiego 6; 61-614 Poznań
Informacje dotyczące programu kursu
Kurs odbywać się będzie w formie stacjonarnej.
Cele kursu
Celem kursu jest zapoznanie uczestnika z kulturą herbacianą w różnych rejonach świata. Poruszane będą aspekty historyczne, geograficzne i biologiczne. Kultura herbaty jest nieodłącznym elementem naszej codzienności i towarzyszy nam od lat. Jednak często nie znamy jej pochodzenia i nie wiemy jak trafia do naszej filiżanki. Kurs będzie kładł nacisk na zapoznanie się ze specjalistyczną wiedzą na temat herbaty i jej procesów.
Celem kursu będzie również odpowiedzenie na wiele pytań. Jakie skomplikowane procesy kryją się pod rodzajem herbaty i jakie tak naprawdę właściwości posiada herbata? Każdy z uczestników zdobędzie dużą wiedzę teoretyczną, praktyczną i sensoryczną. Będzie to kurs zaawansowany, który pozwoli poznać szczegółowo aspekty związane z herbatą.
Tematyka kursu
Tematy poruszane na zajęciach:
- Historia pochodzenia herbaty (aspekty geograficzne, historyczne i społeczne)
2. Biologia herbaty (morfologia, biochemia, gatunki herbaty, kultywary, warunki uprawy)
3. Klasyfikacja herbat - odmiany i rodzaje (białe, zielone, żółte, oolong, czarne, ciemne)
4. Procesy produkcji herbaty
5. Prezentacja różnych rozwiązań i metod parzenia
6. Ocena jakości wyboru herbaty i przechowywania
7. Szczegółowa degustacja herbat – herbaty klasyczne, niszowe i mało znane
8. Opis sensoryczny herbaty – rozwijanie zmysłów (aromat, tekstura naparu, smak, zapach)
9. Wizualna ocena liści herbacianych
10. Poznanie parametrów wpływających na napar herbaciany (temperatura, czas, woda, ilość, jakość)
11. Eksperymentalne parzenia herbaty według własnych upodobań
12. Dyskusje na temat herbaty, sesje pytań i odpowiedzi
13. Właściwości herbaty i dodatki do naparów
Tematyka kursu: Kurs dotyczy wiedzy na temat herbaty. Każdy uczestnik będzie zaczynał od podstaw, aby mógł szczegółowo poznać tematykę i przejść do zaawansowanej wiedzy o herbatach. Kurs przeznaczony dla osób chcących poznać kulturę herbacianą, historię, metody parzenia i najnowszą wiedzę na temat herbaty.
Efekty uczenia się
Wykształcenie umiejętności rozróżniania wielu herbat (Camellia Sinensis). Zapoznanie uczestników z historią, biologią, a także informacjami praktycznymi na temat herbat z podziałem na kraj pochodzenia i rodzaj produkcji. Zdobycie wiedzy na temat kultury herbacianej na świecie. Uczestnik wykształci również umiejętności sensoryczne i praktyczne.
Szczegółowe efekty kształcenia dla uczestnika:
1. Zdobycie wiedzy na temat pochodzenia herbaty i jej biologii
2. Rozróżnianie gatunków herbaty z podziałem na rodzaje i kraje pochodzenia
3. Umiejętność ocenienia herbaty
4. Dostosowanie odpowiednich parametrów parzenia do konkretnego rodzaju herbaty
5. Zdobycie umiejętności wyboru herbaty do własnych upodobań
6. Poznanie tajników sztuki parzenia herbaty w wielu kulturach
7. Wiedza na temat wpływu herbaty na zdrowie i aspekty filozoficzne w kulturze i ceremonii herbaty
Warsztaty będą oparte na wiedzy teoretycznej i doświadczalnej.
Metody pracy
Część teoretyczna – prezentacja, notatki, materiały dla uczestników, karty ćwiczeń, dyskusja
Część praktyczna – degustacje, różne metody parzenia (np. wschodnia, zachodnia, metody wykorzystywane w różnych kulturach i krajach), poznanie sensoryki herbacianej i koła smaku
W ramach kursu zapewnione zostaną naczynia, materiały dydaktyczne oraz najwyższej jakości herbata.
Informacje o egzaminie
egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (18h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.
Cena egzaminu: 100,00 zł
Test pisemny.
Schemat postępowania
1. Rejestracja w Systemie Uniwersytetu Otwartego UAM
Swoją aktywność na Uniwersytecie Otwartym UAM rozpoczniesz od utworzenia konta Słuchacza. Takie konto pozwoli Tobie na dokonanie rejestracji na wybrane kursy, a później na śledzenie swojej aktywności w ramach kursu (dostęp do materiałów, sprawdzanie swoich obecności, itp.).
2. Dokonanie zapisu na wybrany kurs
Po zalogowaniu do Systemu Uniwersytetu Otwartego możesz dokonać rejestracji na te kursy, na których będą aktualnie otwarte zapisy. Pamiętaj, że o przyjęciu na dany kurs decyduje kolejność zgłoszeń. W przypadku gdy na kursie zapisanych jest więcej kandydatów niż przewidywany limit miejsc możesz dokonać rejestracji na listę rezerwową.
3. Oczekiwanie na informację o uruchomieniu kursu
Po zakończeniu zapisów, w oparciu o liczbę zapisanych kandydatów, podejmowana jest decyzja o uruchomieniu lub nieuruchomieniu kursu.
4. Opłacenie kursu
Kandydaci zapisani na listę podstawową otrzymują informację o konieczności opłacenia kursu. Termin na dokonanie tej czynności wynosi 4 dni kalendarzowe. Dokonanie wpłaty odbywa się poprzez konto Słuchacza. W przypadku nieopłacenia kursu w terminie zapis na kurs jest anulowany, a miejsce zostaje zwolnione kolejnej osobie z listy rezerwowej.
Dodatkowe informacje
- Przyjmowanie na kurs następuje zgodnie z kolejnością zgłoszeń.
- W bazie FAQ znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
- Regulamin kursów