KURS ODBYWAĆ SIĘ BĘDZIE W FORMIE ZDALNEJ.
Cele kursu:
- poznanie podstawowych związków organicznych znajdujących się w produktach spożywczych
- zapoznanie z właściwościami poszczególnych grup związków chemicznych takich jak: tłuszcze, węglowodany, białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy, barwniki, znajdujących się w pokarmach zarówno chemicznymi, ich rolą dla organizmu człowieka jak i działaniem prozdrowotnym
- zaznajomienie się z informacjami na temat dodatków do żywności
- nowe trendy w środkach spożywczych
Tematyka kursu:
- chemia organiczna w ujęciu składników (związków chemicznych) zawartych w produktach spożywczych,
- jakie składniki są obecne w jaki produktach spożywczych w zależności od ich pochodzenia,
- sposób przedstawienia ich budowy za pomocą wzorów chemicznych, co ma ułatwić zrozumienie ich właściwości i pełnionych funkcji
- co czym łączyć, a czego unikać, tak by potrawy były pełnowartościowe,
- dokładne omówienie poszczególnych grup związków organicznych: tłuszcze, węglowodany, białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy, barwniki, znajdujących się w pokarmach.
Przykładowe tematy warsztatów:
Czy takie ten tłuszcz straszny jak go malują?
Witaminy – małe cząsteczki o wielkiej mocy.
Czy gluten to węglowodór jak niektórzy sądzą i na czym polega jego ‘szkodliwość’?
Dlaczego orzechy są ‘dobre na pamięć’?
Glutaminian sodu – kontrowersyjny smak Azji.
(Nie)zdrowa słodkość – nowoczesne środki słodzące.
Barwniki naturalne w żywności, czyli czy każde „E” jest szkodliwe?
Efekty uczenia się:
- słuchacz umie rozpoznać, które ze składników żywności należą do poszczególnych grup związków organicznych i są to: węglowodany, tłuszcze, białka, mikroelementy, makroelementy, barwniki czy dodatki do żywności
- słuchacz rozumie zależność pomiędzy budową cząsteczek danych związków, a wynikającymi z tego faktu właściwościami fizycznymi takimi jak stan skupienia, barwa, rozpuszczalność,
- słuchacz umie wywnioskować w jakich produktach spożywczych, którego rodzaju związków chemicznych jest najwięcej
- słuchacz powinien zgromadzić wiedzę o odpowiednio zbilansowanej diecie
Metody pracy:
spotkania (w formie zdalnej) trwają 3 godziny lekcyjne (po 45 minut) rozpoczynają się prezentacją teoretyczną omawianego w danym terminie tematu, a następnie obywa się część warsztatowa, czyli ćwiczenia, pokazy eksperymentów, zadania typu testowego do rozwiązywania przez Słuchaczy, dyskusja prowadzona przez prowadzącego, pytania na zakończenie do danego tematu i podsumowanie warsztatu.
Na pierwszych zajęciach zostanie omówiona całościowa tematyka warsztatów
W związku z planem pracy zdalnej prowadzący będzie regularnie udostępniał materiały do danego tematu warsztatu przesyłając je słuchaczom