Biologia i nauki ścisłe

Grzyby w naszym otoczeniu –grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry

Prowadzący: prof. dr hab. Marlena Lembicz, dr inż. Monika Urbaniak


Cena kursu: 480 zł
Liczba godzin: 30
Forma: kurs stacjonarny
Rodzaj zajęć: warsztaty
Język: polski

Informacje podstawowe

Zapisy na ten kurs rozpoczną się w dniu:
poniedziałek, 15.09.2025

Opis kursu

Cele kursu

Cel warsztatów: (1) identyfikacja grzybów jadalnych w terenie połączona z nauką odróżniania ich od podobnych grzybów trujących, (2) nauka zbierania owocników w celach popularyzacji grzybów poprzez wystawy, (3) edukacja w zakresie bezpiecznych grzybobrań i odróżniania grzybów jadalnych od trujących, (4) edukacja w zakresie roli grzybów w ekosystemach, (5) Rozpoznawanie grzybów typowych dla sezonu zimowego.

Tematyka kursu

(1)   Różnorodność taksonomiczna, morfologiczna i ekologiczna grzybów okresu jesiennego
 i zimowego występujących w najbliższej okolicy.

(2)   Rozpoznawanie bezpośrednio w terenie grzybów jadalnych od trujących.

(3)   Zasady zbierania owocników bez szkody dla grzybów i ich przygotowywania do wystaw edukacyjnych.

 

Wartość dodana kursu: (1) zostanie obalony mit, że grzyby rosną tylko jesienią (2) uczestnik zdobędzie podstawową umiejętność rozróżniania gatunków jadalnych od ich trujących sobowtórów, co zaowocuje w przyszłości zmniejszonym ryzykiem zatrucia

 

Efekty uczenia się

Z zakresu wiedzy: (1) będzie dysponował wiedzą dotyczącą budowy grzybów, sposobów ich rozmnażania i strategii życia w oparciu na najnowszych faktach, która pozwoliła na utworzenie odrębnego królestwa dla tych organizmów, (2) zna najgroźniejsze grzyby trujące dla człowieka, (3) jest świadomy konieczności ochrony grzybów zarówno ich owocników jak i podziemnej sieci strzępek. 
Z zakresu umiejętności uczestnik potrafi: (1) wykorzystując naukowe nazewnictwo, odróżnić grzyby najczęściej zbierane i zjadane przez nas od najbardziej niebezpiecznych grzybów trujących, (2) potrafi zastosować zasady zbierania owocników grzybów w terenie, (3) wyhodować samemu grzyba jadalnego dysonując odpowiednim substratem. 

Metody pracy

praca w terenie, merytoryczny wstęp do zbierania owocników grzybów, obserwacja połączona z pokazem, dyskusja

Ukończenie kursu

Każda osoba, która ukończy kurs i będzie obecna na minimum 60% zajęć, otrzyma Certyfikat poświadczający ukończenie kursu.


Na tym kursie istnieje również możliwość przystąpienia do nieobowiązkowego egzaminu końcowego. Mogą do niego podejść osoby, które ukończyły kurs, uczestnicząc w minimum 60% zajęć oraz dokonały terminowej opłaty za egzamin. Osoba, która zda egzamin, otrzyma – oprócz Certyfikatu – także Świadectwo Ukończenia Kursu.

Opłata za egzamin końcowy: 100 zł

Egzamin praktyczny na koniec kursu.

Terminy zajęć

Lp. Data Godzina
1. sobota, 08.11.2025 10:00 - 16:00
2. sobota, 15.11.2025 10:00 - 15:30
3. sobota, 22.11.2025 10:00 - 16:00
4. sobota, 06.12.2025 10:00 - 15:30

Wydział Biologii
ul. Uniwersytetu Poznańskiego 6; 61-614 Poznań

Ten serwis używa plików „cookies” zgodnie z polityką prywatności. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.