Grzyby w naszym otoczeniu –grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry
Prowadzący: prof. dr hab. Marlena Lembicz, dr inż. Monika Urbaniak
Cena kursu: 480 zł
Liczba godzin: 30
Forma: kurs stacjonarny
Rodzaj zajęć: warsztaty
Język: polski
Informacje podstawowe
Zapisy na kurs
Rozpoczęcie zapisów:
15.09.2025
Zakończenie zapisów:
10.10.2025
Min. liczba uczestników:
18
Limit miejsc:
23
Zapisy na ten kurs zostały zakończone.
Opis kursu
Cele kursu
Cel warsztatów:
identyfikacja grzybów jadalnych w terenie połączona z nauką odróżniania ich od podobnych grzybów trujących,
nauka zbierania owocników w celach popularyzacji grzybów poprzez wystawy,
edukacja w zakresie bezpiecznych grzybobrań i odróżniania grzybów jadalnych od trujących,
edukacja w zakresie roli grzybów w ekosystemach,
rozpoznawanie grzybów typowych dla sezonu zimowego.
Tematyka kursu
Różnorodność taksonomiczna, morfologiczna i ekologiczna grzybów okresu jesiennego i zimowego występujących w najbliższej okolicy.
Rozpoznawanie bezpośrednio w terenie grzybów jadalnych od trujących.
Zasady zbierania owocników bez szkody dla grzybów i ich przygotowywania do wystaw edukacyjnych.
Wartość dodana kursu:
zostanie obalony mit, że grzyby rosną tylko jesienią
uczestnik zdobędzie podstawową umiejętność rozróżniania gatunków jadalnych od ich trujących sobowtórów, co zaowocuje w przyszłości zmniejszonym ryzykiem zatrucia
Efekty uczenia się
Z zakresu wiedzy:
będzie dysponował wiedzą dotyczącą budowy grzybów, sposobów ich rozmnażania i strategii życia w oparciu na najnowszych faktach, która pozwoliła na utworzenie odrębnego królestwa dla tych organizmów,
zna najgroźniejsze grzyby trujące dla człowieka,
jest świadomy konieczności ochrony grzybów zarówno ich owocników jak i podziemnej sieci strzępek.
Z zakresu umiejętności uczestnik potrafi:
wykorzystując naukowe nazewnictwo, odróżnić grzyby najczęściej zbierane i zjadane przez nas od najbardziej niebezpiecznych grzybów trujących,
potrafi zastosować zasady zbierania owocników grzybów w terenie,
Praca w terenie, merytoryczny wstęp do zbierania owocników grzybów, obserwacja połączona z pokazem, dyskusja.
Ukończenie kursu
Każda osoba, która ukończy kurs i będzie obecna na minimum 60% zajęć, otrzyma Certyfikat poświadczający ukończenie kursu.
Na tym kursie istnieje również możliwość przystąpienia do nieobowiązkowego egzaminu końcowego. Mogą do niego podejść osoby, które ukończyły kurs, uczestnicząc w minimum 60% zajęć oraz dokonały terminowej opłaty za egzamin. Osoba, która zda egzamin, otrzyma – oprócz Certyfikatu – także Świadectwo Ukończenia Kursu.
Opłata za egzamin końcowy: 100 zł
Egzamin praktyczny na koniec kursu.
Terminy zajęć
Lp.
Data
Godzina
1.
sobota, 08.11.2025
10:00 - 16:00
2.
sobota, 15.11.2025
10:00 - 15:30
3.
sobota, 22.11.2025
10:00 - 16:00
4.
sobota, 06.12.2025
10:00 - 15:30
Wydział Biologii ul. Uniwersytetu Poznańskiego 6; 61-614 Poznań
Ten serwis używa plików „cookies” zgodnie z polityką prywatności. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza jej akceptację.